Posted by : B. D. 3 Nisan 2012 Salı


İlk güneş gözlüğü, 170olerde tasarlandı. Tabi ki ilk örnekler bugünkülerden epece farklıydı. 1900lü yılların başından itibaren ise bugün kulladımızı güneş gözlükleri tasarlanmaya başlandı. O günden beri güneş gözlükleri, gözlerimizi güneşin zararlı etkilerini koruma fonksiyonunun çok ötesine geçti ve kıyafetlerimizi tamamlayan bir obje halini aldı. Hatta çoğumuz için tarzımızın bir sembolü oldu.

Yazın yaklaşmasıyla birlikte yeni sezon gözlükler, birbirinden orijinal tasarımlar bugünlerde daha bir çok ilgimizi çekiyor. Ama bir de, seneler geçse de, yepyeni tasarımlar gelse de tahtından inmeyen güneş gözlükleri var. Biz de sezonun açılışıyla efsane güneş gözlüklerine bir selam çakalım dedik.



Persol 649






3 sayı ve bir efsane. İtalyan Persol firması 649'u Torino'da sessiz sedasız tasarlarken Steve McQueen'den Marcello Mastroianni'ye kadar bir çok ünlü tarafından kullanılacağını ve bir efsaneye dönüşeceğini tahmin etmiş midir acaba? Diğer güneş gözlüklerinden ayrılan özgün tasarımı ile üreticisine yarım asırdan uzun süren bir başarı getiren model, efsane kimliğini kaybetmeye niyetli gibi de durmuyor.



Rayban Wayfarer




Rahban'ın efsane modeli Wayfarer ilk kez 1952'de piyasaya sürüldü. o günden bugüne kimler tarafından tercih edilmedi ki? Audrey Hepburn Breakfast at Tiffany's'de Tiffany'nin vitrinine bakarken o vardı gözünde. Bob Dylan o olmadan biraz çıplaktı sanki... 80lerde Tom Cruise The Risky Busines filmiyle Wayfarerları bir fenomen haline getirdi. Roy Orbison, Madonna, Billy Joel Elvis Castello, Michael Jackson... Jack Nicholson, Bono, Anna Wintour...



2001de ise tasarımı biraz değişerek tekrar büyük bir dönüş yaşayan Wayfarer artık her renkte, her yerde, orijinali ya da çakmasıyla her yerde.


Ray-Ban Aviator








Bir gözlük modelinin çok ötesinde olan bir başka Ray-Ban modeli ise tabi ki de Aviator. Kült haline dönüşmesi bir çok klonunu ve taklidini beraberinde getirdi. Bazıları onu banal bulabilir. Ama o hala güneş gözlüklerinin en bilinen ve en çok tercih edilen modeli. ilk kez 1936'da gri-yeşil lens ve altın rengi çerçeveyle piyasaya sunulan Aviator'ın günümüzde farklı renkte cam ve çerçeve seçenekleri de bulunmakta.


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Trend Avcısı - Hatsune Miku - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -