Posted by : B. D. 15 Nisan 2012 Pazar




İrlandalı Richard Hennessy Fransa’nın Cognac bölgesinde Hennessy’yi 1785’te kuruyor. Şu anda lüks grup LVMH’in çatısı altında bulunan Hennessy’nin sekizinci kuşak temsilcisi Maurice Hennessy ise markanın tüm dünyayı dolaşan elçisi. Kısa bir seyahat için geldiği İstanbul’da buluştuk

Konyak çok az üretilen ve tüketilen bir içki çeşidi gibi algılanıyor. Nedir rakamlar?
- Dünyada her yıl 130 milyon şişe konyak satılıyor. Bunun 65 milyonu Hennessy. 5 milyar dolarlık bir dünya pazarından söz edebiliriz. O kadar da küçük değil...
Çok pahalı konyaklar da var ama?
- Aslında fiyatlar 25-6 bin dolar arasında. Fakat yaptığımız çok özel üretimler de söz konusu. Mesela bazı şişeler 16 bin dolar!
Paradis Imperial gibi...
- Bu, geçen yıl tanıtımını yaptığımız bir ürün. 100 yılı aşkın bir süre Rus çarlarına konyak tedarik etmiş bir aileyiz. Rus Çariçesi Maria Feodorovna 1818’de özel bir konyak sipariş etmişti. Paradis Imperial de ondan esinlenilerek üretildi.
İskoçya’da daha çok konyak buna karşılık Fransa’da daha çok viski içildiği doğru mu?
- Fransa single malt viski tüketiminde dünyada bir numara; bu doğru. Cognac bölgesiyse üretiminin yüzde 99’unu ihraç ediyor. Ama bu normal değil mi? Fransa'nın nüfusu 60 milyon, dünya ise 7 milyar. Konyak açısından en büyük pazar ABD. Çin de en hızlı büyüyen pazar. Bütün Büyük Britanya’da Fransa’dan daha fazla konyak tüketildiğini biliyoruz.
Her içki tüketicisinin bir profili var. Konyak tüketicisi kim?
- Çok farklı insanlar konyak içer. Net bir ortak özellik veremem ama konyak sofistike bir içki. Aynı zamanda çok zarif de. Kadına da çok yakışır.
Bazen kadın veya erkek dergileri mükemmel bir randevu için tüyolar verir. Ateşli bir seks öncesindeyse konyak içmeyi önerirler. Bu konuda bildiğiniz bir araştırma var mı?
- Doğrusunu söylemek gerekirse elimizde ne böyle bir araştırma ne de buna dair sonuçlar var. Konyak ateşli seks garantisi veriyor diyemem. Ama uyumadan önce içenleri tanıyorum. Daha rahat uyuduklarını söylüyorlar. Bunu yapan 100 yaşında insanlar tanıyorum.
Bazı konyaklar lüks ürün kategorisinde. İyi bir yatırım aracı olduğunu söyleyebilir misiniz?
- Bazı insanlar değerli şarap, viski veya konyak almayı seviyor. Konyağı şişede yıllanmaya bırakmak akıllıca bir davranış değil. Buna bir yatırım gibi bakmak doğru bir yaklaşım değil.


Devamı için Hurriyet Pazar

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Trend Avcısı - Hatsune Miku - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -